Dizajniranje pakovanja

Pakovanje predstavlja posljednju poruku koja se prenosi kupcu prije nego što se donese odluka da li će se nešto kupiti ili ne. Dizajn pakovanja ima ulogu da predstavi proizvod na najbolji mogući način, da ga istakne u odnosu na konkurentske proizvode i da se korisnik na osnovu prvog utiska odluči za kupovinu tog proizvoda.

Kartonska kutija, flaša, vreća, omot ili tuba je u funkciji zaštite ili čuvanja robe od raznih oštećenja, održavanja upotrebne vrednosti proizvoda, komuniciranje sa postojećim i potencijalnim potrošačima.

Pakovanje je od velikog značaja za plasman proizvoda i preduslov za kvalitet robe. Pakovanje predstavlja faktor sa snažnim uticajem na opredjeljenje kupca. Bez oblika, linija, boje, crteža, šrafura koji su karakteristični za pakovanje, kupovina u supermarketima bi postala prava noćna mora. Potrošači na osnovu toga donose brze i efikasne i provjerene odluke.

Pakovanje nosi poruku o prirodi proizvoda i važno je da ima dobar i jak vizuelan efekat na kupca.

Pažnju potrošača privlače atraktivne forme i većinom jarke boje. Inovativno pakovanje daje kompaniji prednost nad njenim konkurentima a novac uložen u dizajn nije uzaludno investiran.