Infografici

Infografik predstavlja vizuelni prikaz informacija, podataka i znanja  i predstavlja jedan od načina da se prezentuje sadržaj sa kompleksnim podacima.

Infografici su slikoviti sadržaji koji u sebi sadrže različite informacije, koje su prezentovane piktogramima, grafikonima i sličnim pomoćnim grafičkim materijalima. Infografik omogućava prikaz suhoparnih podataka na oku ugodan način, da podaci postanu zanimljiviji i jednostavniji.

Prednost infografika je to što su mnogo zahvalniji i kompaktniji za čitanje od samog teksta, korisnici vole ovakav način prikazivanja podataka i rado ga dijele.

Još jedna prednost infografika je što se može ubaciti na svaki sajt i djeliti na društvenim mrežama.

Dobar infografik je zabavan, pamtljiv,  informativan, on je simbioza kreativnog dizajna i korisnih informacija.

Infograficima se informacije predstavljaju na atraktivniji način koji je efikasniji od pukih riječi i teksta.

Infografika ima određena  pravila koja treba pratiti:

  • Manje je više - Potrudite se tekst svesti na minimum. Poželjno je za svaku stavku napisati jednu do dvije kratke, jezgrovite rečenice.
  • Odredite temu. Smjestite slike u okvire, obojite tekst bojom i zadržite konzistentnost teme cijele infografike.
  • Odredite formu i ritam. Kako će korisnici čitati infografiku? Hoće li podaci biti slučajno raspoređeni ili imaju određen tok kojim se čitaju? Naglasite bitnije stavke veličinom.
  • Rasporedite sve u „mrežu“. Oku ugodni vizuali smješteni su prema imaginarnoj mreži, koja se lako može izvesti korištenjem vodilica u uređivačima fotografija.
  • Ukomponujte izgled infografika u postojeći dizajn Web stranice - ostanite dosljedni istom stilu, bojama i tonovima.