Mobilni sajtovi

Budući da danas sve veći i veći broj korisnika Interneta dolazi na Vaš website putem mobilnih uređaja neophodno je da sajt prilagodite upravo njima.

Kada se govori o website-ovima vidljivim na mobilnim uređajima, postoje dvije opcije:

  • Mobilna verzija website-a i
  • Responsivni dizajn website-a.

Pod mobilnom verzijom website-a se podrazumijeva da se radi odvojen website, na odvojenoj domeni koji je namjenjen mobilnim uređajima. Tada se radi preusmjeravanje sa desktop website-a na mobilnu verziju website-a. Mobilni website je trenutno dostupan korisnicima preko pretrživača preko niza uređaja (IPhone, Android, BlackBerry, itd).

Responsivni web design podrazumijeva da se originalni website sam prilagođava mobilnom uređaju. Dakle, sajt se prilagođava ekranu bilo kojeg uređaja. Ovaj vid se danas češće preporučuje. Više o responsivnom dizajnu i njegovoj važnosti možete pročitati ovdje.

Osim ove dvije opcije pregledanja nekog sajta na mobilnom uređaju postoji i mogućnost izrade aplikacije. Aplikacije od korisnika zahtjevaju da prvo preuzme i instalira aplikaciju prije nego što pregleda sadržaj što predstavlja značajnu barijeru između početnog angažovanja i djelovanja/konverzije.

Mobilni website-ovi su kompatibilni sa svim mobilnim uređajima. Jedan mobilni website može privući više korisnika na različitim mobilnim uređajima, dok aplikacije zahtjevaju posebnu verziju za svaku vrstu mobilnih uređaja. URL-ovi mobilnih website-ova lako se integrišu sa mobilnim tehnologijama kao što su SMS, QR kodovi.

Mobilni website se može odmah ažurirati. Dinamičniji je od aplikacije u smislu fleksibilnosti za ažuriranje sadržaja. Ako želite da promijenite sadržaj ili dizajn mobilnog sajta možete jednostavno obaviti izmjenu i promjene su odmah vidljive, dok ažuriranje aplikacije zahtijeva od korisnika da je nadogradi.